Za savremeni vodovod 17,5 miliona evra

Bez autora
Apr 19 2012

Banjaluka će za dvije godine imati savremen sistem snabdijevanja vodom i sistem odvođenja otpadnih voda vrijedan 17.500.000 evra, a početak radova na ostvarivanju ovog projekta juče je ozvaničio gradonačelnik Dragoljub Davidović. Radovi su počeli na spoju Kozarske ulice i zapadnog tranzita, kao i u naseljima Tunjice i Šargovac. Ovo je najveća investicija u Banjaluci od završetka rata. Radi se o projektu vrijednom 17.500.000 evra, koji tretira poboljšanje i proširenje sistema snabdijevanja vodom u užem urbanom dijelu grada i sjeverozapadnom dijelu, odnosno području Tunjica i Šargovca, kao i izgradnju novih kanalizacionih kolektora. Radi se o 61,5 kilometara instalacija različitih profila i dimenzija, od čega je 37,5 kilometara novog cjevovoda za vodosnabdijevanje i 24 kilometra kanalizacionog kolektora.

Za savremeni vodovod 17,5 miliona evraBanjaluka će za dvije godine imati savremen sistem snabdijevanja vodom i sistem odvođenja otpadnih voda vrijedan 17.500.000 evra, a početak radova na ostvarivanju ovog projekta juče je ozvaničio gradonačelnik Dragoljub Davidović.

Radovi su počeli na spoju Kozarske ulice i zapadnog tranzita, kao i u naseljima Tunjice i Šargovac.

Prema Davidovićevim riječima, ovo je najveća investicija u Banjaluci od završetka rata.

- Radi se o projektu vrijednom 17.500.000 evra, koji tretira poboljšanje i proširenje sistema snabdijevanja vodom u užem urbanom dijelu grada i sjeverozapadnom dijelu, odnosno području Tunjica i Šargovca, kao i izgradnju novih kanalizacionih kolektora - istakao je Davidović.

Kako on navodi, radi se o 61,5 kilometara instalacija različitih profila i dimenzija, od čega je 37,5 kilometara novog cjevovoda za vodosnabdijevanje i 24 kilometra kanalizacionog kolektora.

- Pored toga, izgradiće se dva rezervoara zapremine 10.000 kubnih metara, što će dovesti do povećanja od 60 odsto u odnosu na rezervoare koje sada posjedujemo. Ovo je velika investicija koja će poboljšati i prikupljanje otpadnih voda i na taj način zaštititi Vrbas. Pored toga, poboljšaće se snabdijevanje vodom i smanjiti gubici u mreži - naglasio je Davidović.

Istakao je da je 10.000.000 evra obezbijeđeno iz kredita po veoma povoljnim uslovima, a ostatak novca je iz donacija.

- Na ovom projektu se zajedno sa Vodovodom radi već tri godine.

Izvođači radova su njemačka firma “Fajfer” i banjalučke firme “Hidrokop” i “Niskogradnja”. Oni će raditi na različitim dijelovima ovog sistema, a rok za završetak svih radova je 29 mjeseci - kazao je Davidović.

Kako navodi direktor “Vodovoda” Milan Mazalica, na ovaj način Banjaluka se svrstava u vrh regije kada je riječ o vodosnabdijevanju.

- Ovaj projekat je od izuzetnog značaja za naše potrošače zbog kvalitetnijeg snabdijevanja vodom. Pored toga, ove godine i fabrika vode je puštena u probni rad. Izvođenjem navedenih projekata ispunjavamo mogućnost za vodosnabdijevanje više od 90 odsto stanovništva koje pokrivamo - rekao je Mazalica.

Izvođači radova ističu da će se potruditi da radovi budu završeni prije roka.

- U ovom projektu učestvujemo sa još dva preduzeća. Nema sumnje da će se svi rokovi ispoštovati - naglasio je direktor  “Niskogradnje” Ljubomir Ćubić.

Gradonačelnik Dragoljub Davidović je apelovao na građane da imaju razumijevanja jer će izvođenje radova otežati odvijanje saobraćaja i uzrokovati prekide u snabdijevanju vodom.

Šargovac i Tunjice

U Šargovcu i Tunjicama će se graditi cjevovod širine 700 milimetara, dužine dva kilometra do rezervoara u Tunjicama i potisni cjevovod do rezervoara u Šargovcu dužine 4,2 kilometra. Pored toga, gradiće se rezervoar kapacitata 7.500 kubika za prvu visinsku zonu na Tunjicama te rezervoar 3.000 kubika za drugu visinsku zonu u Šargovcu. Radovi će obuhvatiti i izgradnju sekundarnog sistema distributivne mreže druge i treće visinske zone dugog 16,5 kilometara. Sve ovo će koštati 6.500.000 evra - rekao je Davidović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik